Zlewki

Rodzaje szkła laboratoryjnegoSzkło laboratoryjne charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury oraz substancje chemiczne, w jego skład wchodzą związki boraksowe lub kwarcowe. W temperaturze pokojowej jest odporne na działanie zasad, ale w wyższych temperaturach może ulegać trawieniu. Pamiętajmy, aby przed dokonaniem doświadczenia dokładnie je oczyścić i wysuszyć, warto również wziąć pod uwagę, to, że porysowane szkło podczas ogrzewania może pękać. Do najpopularniejszych szkieł laboratoryjnych zalicza się zlewki, wykorzystywane do odmierzania lub przechowywania płynnych substancji, mogą w nich zachodzić reakcje. Zlewki różnią się między sobą kształtem oraz pojemnością. Ponieważ nie jest to szkło miarowe zaznaczone podziałki mają jedynie charakter orientacyjny, nie można robić na ich podstawie obliczeń stechiometrycznych. Do dokładnego odmierzania objętości cieczy służą cylindry miarowe (menzurki) i pipety. Cylindry miarowe, to wąskie, wysokie naczynia zakończone wylewem. Charakteryzuje je bardzo duża dokładność, służą do odmierzania płynnych substancji, w laboratoriach najczęściej używa się cylindrów o pojemności 10ml, 25ml, 50ml, 100ml, 500ml. Dokładny pomiar ilości substancji ciekłych będzie możliwy także, dzięki pipecie, czyli długiej rurce, zwężanej ku dołowi. Bardzo ważną rolę w laboratorium pełnią chłodnice – proste, kulkowe lub spiralne rury ,w których płynie substancja przeznaczona do skroplenia. Wśród chłodnic można wyróżnić chłodnice kulowe (Allihna), powietrzne, intensywne, spiralne, Dimrotha, Liebiga oraz destylacyjne.Do powolnego wkraplania substancji ciekłych wykorzystuje się wkraplacze, zbudowane z korka, pojemnika na ciecz i długiej prostej rurki z kranikiem. Natomiast w przypadku rozdzielania substancji użyjemy rozdzielacza – przy zakręconym dolnym kraniku wlewamy ciecz przez górny otwór, po rozdzieleniu się cieczy, dolna warstwę oddzielamy od górnej poprzez odkręcenie dolnego kranika. Więcej o laboratoriach można przeczytać na e-laboratoria.pl