Restauracja Pod Baranem

Polish cusine Kraków… – tej potrawy nie znajdziesz na całym świecie

Polish cusine Kraków – a cóż to takiego? Spytasz pewnie, jeśli nie znasz obcych języków, Pomimo że brzmi jak egzotyczny deser, to jednak chodzi przecież o kuchnię polską Kuchnia polska dla obcokrajowca to właśnie polish cusine.

Ktoś, kto mieszka na przykład w Londynie może tę frazę wpisać w wyszukiwarkę i wyświetli mu się to hasło i wszystko, co jest z tym związane. Jeśli jednak nasz obcokrajowiec ma ochotę nie tylko na zróżnicowanie państwowe ale i regionalne, bardziej sprecyzuje to hasło – Polish cusine Kraków.

Kuchnia krakowska jest na całym świecie bowiem bardzo ceniona. Poznajmy trochę tajemnicy… Czym się charakteryzuje? Otóż kulinarne tradycje Krakowa są tutaj bardzo interesujące ze względu na bogate wpływy kulturowe.

Nie od dzisiaj wiadomo, że region ten w czasach rozbiorów zwany był Galicją. Kuchnia galicyjska charakteryzowała się wykwintnością. Nic dziwnego, przecież niedaleko stąd Austria i słynny tort Sachera, czy sernik wiedeński. Czyli legendarne galicyjskie desery, bo przecież Austria specjalizuje się w dobrej kuchni słodkiej. W Krakowie można spotkać wiele cukierni, spacerując po krakowskiej ulicy co rusz możesz napotkać na krakowską cukierenkę i zjeść popołudniowy posiłek w przyjemnej atmosferze. Albo zamówić jedzenie do domu.

Ale nie tylko, bo dobra kuchnia w Krakowie to też galicyjskie sznycle wiedeńskie, i tutaj obowiązkowo w sosie musztardowym! Bo Krakowianie nie wyobrażają sobie, aby musztardy zabrakło w lodówce – z czym bowiem zjadłbyś krakowskie śniadanie? Tak samo jak nie może zabraknąć chrzanu. No i salceson – jeśli nie jesteś z Krakowa, salceson może ci się wydawać dosyć dziwnym przysmakiem, ale w tym terenach, gdzie obecne są tradycje żydowskie, niemieckie, a także czeskie, czy węgierskie, salceson jest bardzo popularnym przysmakiem. Można go podawać z kanapką i chrzanem lub musztardą.

Jeśli chcesz doświadczyć polskiej kuchni na własnej skórze zapraszam do odwiedzenia restauracji Pod Baranem

Zobacz także