Ekspres do kawy do gastronomii. Czym kierować się przy zakupie?

Ekspres do kawy w lokalu gastronomicznym to niezwykle ważne urządzenie. Nie ma znaczenia czy prowadzi się małą restaurację na 30 osób, czy też dużą kawiarnię na setkę klientów. W każdy z tych przykładów odpowiednio profesjonalny sprzęt gastronomiczny, taki jak ekspres do kawy, będzie miał kluczowe znaczenie. Czym jednak powinno się kierować podczas wybierania odpowiedniego modelu?

Grupa docelowa

Być może nie będzie to zbyt intuicyjną sprawą, lecz najważniejszą kwestią dobrania takiego urządzenia jak ekspres do kawy, są obsługiwani klienci. Zupełnie innym rodzajem klienta jest bowiem matka z dzieckiem, która okazyjnie przyjdzie na kawę i ciastko, a kimś innym jest klient biznesowy wpadający na lunch, lub nawet prawdziwy miłośnik kawy przychodzący tylko napić się dobrej kawy. Dla każdego z tych klientów powinno się posiadać inny ekspres do kawy. Przykładowo lokal dla koneserów i smakoszów kawy powinien zainwestować w ekspres kolbowy. Z drugiej jednak strony, jeśli ma to być miejsce dla przeciętnego klienta, ekspres automatyczny będzie w zupełności wystarczający.

Miejsce kawy w ofercie

Kolejną sprawą jest to, jakie miejsce w ofercie zajmuje kawa. Jeśli ma to być produkt podstawowy, który stanowi pierwszy wybór klientów i po niego właśnie do naszego lokalu będą przychodzili, to warto zainwestować w coś naprawdę dobrego np. w ekspresy Bezzera. W miejscu, gdzie kawa podawana jest w dużych ilościach, a klienci potrafią rozpoznać dobrą kawę od przeciętnej, tylko ekspres Bezzera będzie w stanie zrobić kawę szybko, sprawnie, a co najważniejsze o odpowiedniej jakości, która zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta.

Budżet na zakup ekspresu

Najważniejszą jednak sprawą podczas wybierania idealnego ekspresu do gastronomii, jest po prostu posiadany budżet. Nie da się bowiem kupić nic sensownego, posiadając zaledwie 2 tysiące złotych. Z drugiej jednak strony, gdy budżet wynosi przykładowo 10 tysięcy złotych, wtedy można pomyśleć o naprawdę poważnym, często wręcz profesjonalnym sprzęcie. Dlatego też w zależności od dwóch poprzednich punktów, czyli potrzeby ze strony klienta i częstotliwości zamawiania kawy, powinno się odpowiednio dostosować budżet do konieczności zakupu odpowiedniego ekspresu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 1 =