Ekonomiczne kostkarki do lodu

Kostkarki do lodu to urządzenia wręcz niezbędne, bez których obecnie nie można się obyć w dowolnym barze, klubie, czy restauracji. W dzisiejszych czasach wszystkie bary serwują schłodzone lodem drinki, co jest elementarną zasadą funkcjonowania takiego przedsiębiorstwa. Dlatego też na rynku możemy znaleźć bardzo szeroką ofertę różnego rodzaju kostkarek do lodu, które nadają się zarówno do mniejszych jak i większych firm. Kostkarka to urządzenie przede wszystkim ekonomiczne. Bardzo szybkie mrożenie wody odbywa się w sposób ciągły, bez otwierania jakiś pokryw, czy klap, które powodują obniżenie temperatury w głównej komorze chłodzącej. Sam proces chłodzenia wykorzystuje wodę, czy powietrze wzbogacone specjalnym czynnikiem mrożącym, za którego pomocą dokonuje się mrożenie kostek. Kostkarki do lodu są różne, ale są one wszystkie wykonane wysokiej jakości stali nierdzewnej, która pozwala na długie i higieniczne użytkowanie sprzętu. Co ważne, sama komora, w której dokonuje się mrożenie, jest wykonana metodą natryskową. Nie ma tam łączeń, sklejeń i śrubek, które po pewnym czasie reagowania z wodą uległyby zniszczeniu czy procesowi korozji. Taka konstrukcja zapewnia higienę i bezpieczeństwo, które są również wymagane przez bardzo szczegółowe przepisy sanepidu. Kostki lodu pozyskiwane z kostkarki mogą mieć różny rozmiar i kształt. Niektóre maszyny umożliwiają kontrolowanie wielkości wytwarzanych kostek, co jest bardzo wygodne. Wystarczy nacisnąć przycisk, a z dystrybutora do szklanki, czy pojemnika wysypie się nam porcja pięknych, dobrze zmrożonych kostek lodu. Obsługa kostkarek jest więc bardzo prosta, szybka i praktyczna. W zależności od potrzeb klubu czy baru, można wykorzystać kostkarki większe, mniejsze, mocniejsze, czy słabsze. Mogą być wolnostojące, albo wbudowane w meble barowe, czy inne wyposażenie restauracyjne. Wszystko zależy od naszych indywidualnych wymagań. Niemniej jednak kostkarki do lodu do podstawa działania każdego dobrego baru.

Zobacz także